The Box House in Sydney, Australia : A Modern Residence Composed of A Series of Boxes Interlocked


Here is a Box House, a private dwelling designed by Zouk Architects. The house is located in the golden triangle of Strathfield. It is a region with exclusive venues in one of the suburbs of Sydney, Australia. Most of those properties respect with the strict planning regulations, which apply in the area. The Box House became a reality after analyzing the direct vicinity, which determines the final shape. Why is called the Box House? Because this house is composed of a series of boxes interlocked. This residence is like a rigid formation with a mess on the organic element. A courtyard which provides natural light also acts as an extension to the outdoor spaces.

The exterior of the Box House look neat and uniform. The facade embellished with sandstone cladding and timber elements. Earth tone of colors are used to build a stronger relationship with the landscape. In contrast, the zinc cladding adds a sense of modern, overcoming conservative streetscape of the suburb. The interior of the Box House is very modern and breezy, inspiring warmth and togetherness to the whole room. This house consists of two levels, where the ground floor accommodates the living and dining kitchen, also a terrace which opens to the courtyard. An infinity pool is covered by a white marble and bounded by the glass panels from the existing adjoining courtyard. The private spaces like bedrooms and bathrooms are on the second floor to protect the privacy of inhabitants. According to the architects : “The suspended concrete slab and roof parapet wall has been constructed with single pour of concrete to ensure no construction joints visible to achieve seamless exterior finish.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *